Vyhľadávanie

Kontakt

Recepty

 

Biela hubová polievka

Suroviny

Dubáky, 1 veľký zemiak, 1 bobkový list, 5 guličiek nového korenia, 1 vajce, 300 ml smotany na varenie, 1 lyzička hladkej múky, 1 lyžica octu, 1 lyžička soli, 1 veľká lyžica nasekaného kôpru

 

Postup

Zemiak ocistime a nakrajame na male kocky. Do hrnca dame zemiaky, dubaky, sol, korenie, bobkovy list a zalejeme vodou. 
Varime na miernom ohni 20 az 30 minut.
V smotane na varenie rozslahame lyzicku hladkej muky a vlejeme k dubakom. 

Nechame smotanu prevriet a v salke roslahame vajce. Vajce cez vidlicku lejeme pomaly do vriacej polievky. Zamiesame, pridame nasekany cerstvy kopor.
Ked polievka vychladne tak ju ochutime octom a dochutime podla seba.

 

 

 

 

 

 

Dubáky na šľahačke

 Suroviny

 50 g sušených dubákov alebo 500 g čerstvých, nakrájaných na plátky, 50 g masla, 250 ml mäsového vývaru, 250 ml  33%-nej sladkej smotany, 2-3 PL hladkej múky, 200 ml kvalitného suchého vína

 

 Postup

 Dubáky  namočiť na 30 minút do teplej vody a potom ich dať prikryté variť aj s vodou, v ktorej boli namočené. Podľa  potreby  doliať horúcu vodu, domáci kurací vývar a ked budú polomäkké, pridaťvíno. Zahustiť múkou rozmiešanou  v studenej vode a povariť ešte 15 minút. Ked sú dubáky mäkké, pridať šľahačku a nechať všetko prebublať.  Nakoniec pokrm zjemniť maslom a podávať s knedľou. Nesoliť - vývar je dostatočne slaný. Nekoreniť ničím, nechať  vyniknúť jemnú a delikatesnú chuť samotných dubákov, ktorú víno len podtrhlo a maslo zjemnilo a dalo dubákom  krásny lesk.

 

 

 

 

 

Guláš z kuriatok

 Suroviny

 200g malických kuriatok, 1 cibula, 1 mala mrkva, 2 papriky, 1 paradajka, 100ml biele vino, stiplava papricka, sladka mleta paprika, mleta rasca, sol, lyzica  nasekanej petrzlenovej vnate, 1 strucik cesnaku, olej, hladka muka.

 

 

 Postup

 Kuriatka dobre umyjeme.  Cibulu nakrajame na drobno, mkvu a papriku na jemne pruzky.  Paradajku obielime, odstranime mokry stred a nakrajame na kocky.
 Na 4 lyziciach oleja poprazime cibulu a pridame kuriatka a vsetku zeleninu, vsetko spolu premiesame, posolime, pridame koreniny a stiplavu papricku,  podlejeme vinom a s trochou horucej vody. Dusime pod pokrievkou. Na zaver vsypeme vnat. V troche horucej vody rozlahame lyzicu hladkej muky,  pridame ku kuriatkam, ak mame malo stavy, este nariedime, nechame prevriet a podavame.

 


Tvorba webových stránok zdarma Webnode