Recepty
Biela hubová polievka
Suroviny
Dubáky, 1 veľký zemiak, 1 bobkový list, 5 guličiek nového korenia, 1 vajce, 300 ml smotany na varenie, 1 lyzička hladkej múky, 1 lyžica octu, 1 lyžička soli, 1 veľká lyžica nasekaného kôpru
Postup
Zemiak ocistime a nakrajame na male kocky. Do hrnca dame zemiaky, dubaky, sol, korenie, bobkovy list a zalejeme vodou.
Varime na miernom ohni 20 az 30 minut.
V smotane na varenie rozslahame lyzicku hladkej muky a vlejeme k dubakom.
Nechame smotanu prevriet a v salke roslahame vajce. Vajce cez vidlicku lejeme pomaly do vriacej polievky. Zamiesame, pridame nasekany cerstvy kopor.
Ked polievka vychladne tak ju ochutime octom a dochutime podla seba.
Dubáky na šľahačke
Suroviny
50 g sušených dubákov alebo 500 g čerstvých, nakrájaných na plátky, 50 g masla, 250 ml mäsového vývaru, 250 ml 33%-nej sladkej smotany, 2-3 PL hladkej múky, 200 ml kvalitného suchého vína
Postup
Dubáky namočiť na 30 minút do teplej vody a potom ich dať prikryté variť aj s vodou, v ktorej boli namočené. Podľa potreby doliať horúcu vodu, domáci kurací vývar a ked budú polomäkké, pridaťvíno. Zahustiť múkou rozmiešanou v studenej vode a povariť ešte 15 minút. Ked sú dubáky mäkké, pridať šľahačku a nechať všetko prebublať. Nakoniec pokrm zjemniť maslom a podávať s knedľou. Nesoliť - vývar je dostatočne slaný. Nekoreniť ničím, nechať vyniknúť jemnú a delikatesnú chuť samotných dubákov, ktorú víno len podtrhlo a maslo zjemnilo a dalo dubákom krásny lesk.
Guláš z kuriatok
Suroviny
200g malických kuriatok, 1 cibula, 1 mala mrkva, 2 papriky, 1 paradajka, 100ml biele vino, stiplava papricka, sladka mleta paprika, mleta rasca, sol, lyzica nasekanej petrzlenovej vnate, 1 strucik cesnaku, olej, hladka muka.
Postup
Kuriatka dobre umyjeme. Cibulu nakrajame na drobno, mkvu a papriku na jemne pruzky. Paradajku obielime, odstranime mokry stred a nakrajame na kocky.
Na 4 lyziciach oleja poprazime cibulu a pridame kuriatka a vsetku zeleninu, vsetko spolu premiesame, posolime, pridame koreniny a stiplavu papricku, podlejeme vinom a s trochou horucej vody. Dusime pod pokrievkou. Na zaver vsypeme vnat. V troche horucej vody rozlahame lyzicu hladkej muky, pridame ku kuriatkam, ak mame malo stavy, este nariedime, nechame prevriet a podavame.